
 

 
 

3/18 Eagle Wing 
Temple Quay House 
2 The Square 
Bristol, BS1 6PN 

Customer Services: 
e-mail: 

0303 444 5000 
enquiries@infrastructure.gsi.gov.uk 

 
   
Guy Lewis  
Highways Agency  
Major Projects (North)  
Lateral  
8 City Walk  
LEEDS  
LS11 9AT 
 

 

Your Ref:  

Our Ref: TR010017 

Date: 29 November 2013 
 

 

 

 
Dear Guy 
 
Section 51 of the Planning Act 2008 (as amended)  
Pre application advice about EIA matters in respect of the A19 / A1058 Coast 
Road Junction Improvements 
 
This s.51 advice is provided in response to a project meeting held on 21 October 2013 
between PINS and the Highways Agency. The advice explains the procedural 
requirements likely to occur in the event that the developer voluntarily submits an ES 
as part of their application for a DCO following the receipt of a negative screening 
opinion.  
 
Background 
 
The Highways Agency (developer) has chosen not to provide an environmental 
statement (ES) voluntarily but instead requested an Environmental Impact 
Assessment (EIA) screening opinion prior to carrying out s42 consultation, in 
accordance with EIA Regulation 6. The PINS screening opinion confirmed that the 
development was not EIA development. There is currently therefore no requirement to 
provide an ES in respect of the application and Regulations 8, 9 and 11 do not apply 
(the power to request a scoping opinion, requirement on SoS to notify consultation 
bodies and requirement to publicise respectively). 
 
Pre-application stage 
 
The developer is intending to confirm in its SoCC that the project is not EIA 
development (Regulation 10 (a). There is therefore no requirement to publicise and 
consult on preliminary environmental information (Regulation 10(b)). If the developer 
states in its SoCC that the project is not EIA development and then submits an ES this 
may cause confusion over notification/ consultation/publicity.  
 
Acceptance stage 
 
If the application is made without an ES and on receipt of the application (i.e. 
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acceptance stage) it is considered that the negative screening opinion did not take 
into account new material information and the development now appears to be EIA 
development (Regulation 12(4), then another screening opinion must be adopted and 
the provisions of Regulation 6 are relevant ((Regulation 6 (5) then applies (additional 
information needed from developer in order to adopt an opinion); Regulation 6(6) (21 
days to adopt a screening opinion);Regulation 6(7) (opinion sent to developer). 
 
If a second screening opinion is then adopted stating that it is in fact EIA 
development, consideration of the application is suspended until the developer has 
provided an ES (Regulation 12(2)). At that point, Regulation 8 and Regulation 9 will 
also apply. This would likely result in the final decision on whether or not to accept the 
application being taken outside of the s.55 28 day acceptance period. However, it is 
currently the practice for PINS to screen projects at acceptance stage as a matter of 
course and if it is considered that the project is EIA development but no ES has been 
submitted, a decision will be taken within the 28 day period not to accept the 
application.  
 
Post acceptance stage 
 
Following acceptance the SoS can give a direction if it considers that the screening 
opinion did not take into account information that is material. If the further 
survey/assessment work referred to in the Developer’s screening report, when 
completed, are material to the question of whether the development is EIA 
development then the SoS could make a direction determining whether or not the 
development was EIA development in the light of the completed topic studies. 
 
The developer should be aware however that if the SoS considers that a project is EIA 
development, a DCO cannot be made unless an ES has been taken into consideration.  
 
Examination stage 
 
If the application (negative screening opinion and no ES) is accepted, the examination 
begins and then the ExA considers that the negative screening opinion did not take 
into account material information then the ExA must suspend the examination until a 
further screening opinion is adopted. If the screening opinion confirms that the 
development is in fact EIA development then the developer must provide an ES and 
publicise this (Regulation 16 (5).    
 
Although the Regulations therefore provide for situations where an ES is found to be 
required at or post acceptance, this would result in delays to the consideration/ 
examination of an application.  To avoid this the advice in Advice Note 10 should be 
followed:" Prior to submission of a DCO application - Where the Secretary of State has 
directed that the proposed development is not EIA development, but subsequently 
new information becomes available that may affect whether the proposal is EIA 
development, or where the scheme itself changes, developers should consider 
submitting a new screening request to the Secretary of State, prior to submission of 
the draft DCO application".  
 
If the new screening opinion confirms that the project is now in fact EIA development, 
then the developer should prepare an ES. Regulation 8 and Regulation 9 will then 
apply (Regulation 9 (2)(b)). It would also be advisable for the developer to carry out 
its s42 consultation again. If this were not done, then the consultation provisions 
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would be circumvented as there would have been no formal consultation/publicity on 
the ES/PEI prior to submission. The pre application consultation would have been 
carried out on the basis that the project was not EIA development and it would not 
have been made clear to those who were not consultation bodies or the general public 
that the project was now EIA development.  
 
Summary  
 
The developer should decide whether they wish to continue on the basis that the 
development is not EIA development, bearing in mind that they may need to request 
a new screening opinion at a later date when the further survey/assessment 
information is available. If this second screening opinion confirms that an ES is 
necessary, full s42 consultation/publicity should be undertaken to avoid risk of non 
acceptance or a legal challenge. Notification of consultation bodies under Regulation 9 
will also need to be carried out.  
 
If they do not request a screening opinion, the application may not be accepted if it 
comes to light at acceptance stage that an ES is needed. If information emerges after 
acceptance resulting in an ES being required, there will be delays to the examination 
of the project. 
 
Please revert to me or David Price if you have any questions in respect of the advice 
above. This advice will be published as case specific advice on the A19 project page. 
 
Yours sincerely 
 
Mark Wilson 
 
Mark Wilson 
Infrastructure Planning Lead 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Advice may be given about applying for an order granting development consent or making representations about an 
application (or a proposed application). This communication does not however constitute legal advice upon which you can 
rely and you should obtain your own legal advice and professional advice as required. 
 
A record of the advice which is provided will be recorded on the Planning Inspectorate website together with the name of the 
person or organisation who asked for the advice. The privacy of any other personal information will be protected in 
accordance with our Information Charter which you should view before sending information to the Planning Inspectorate. 
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